Sistem Anti-Efracţie
Introducere | Descriere structurala
Descrierea componentelor Sistemului Anti-Efractie | Descriere hardware
Descrierea functionala a Sistemului Anti-Efractie | Soft comentat
Bibliografie

 

Descrierea functionala a Sistemului Anti-Efracţie

Armarea alarmei se realizeaza prin intermediul unui buton. Dupa apasarea acestuia, sistemul va astepta un timp suficient parasirii locuintei si închiderii usii. Dupa acest interval de timp, sistemul se armeaza efectiv. Deschiderea usii va aduce sistemul în starea de activare alarma. În starea de armare, ledul de control este aprins.

Activarea alarmei presupune doua moduri de functionare:

  • prin semnalul primit de la senzor, vazut ca o întrerupere externa în urma careia se porneste un timer. Se vor numara x secunde, timp în care se asteapta introducerea codului de dezarmare. În cazul în care nu se introduce codul corect, se porneste alarma, iar ledul de control se aprinde intermitent. Dezarmarea se produce în cazul introducerii codului corect în intervalul de timp prestabilit, iar ledul de control se stinge.
  • prin butonul de panica – întrerupere externa cu prioritate superioara fata de cea a senzorului

Oprirea alarmei se realizeaza în urma introducerii codului corect de dezarmare si a tastei "*", iar ledul de control se stinge.

Setarea codului : utilizatorul poate seta un cod personalizat. Acest lucru se realizeaza prin introducerea codului corect si a tastei „#”. Sistemul va intra într-un meniu de configurare în care se va introduce noul cod si se va apasa tasta „#” pentru iesirea din meniu.

Diagrama de stari

Specificatia starilor:

 

  • STANDBY – Sistemul se afla în asteptare, afisând "INACTIV" cu led-ul de control stins. Prin apasarea tastei * se asteapta un timp t1, apoi se armeaza sistemul (starea de armare). Daca se introduce codul corect urmat de tasta #, se trece în starea de configurare. Prin apasarea butonului de panica P se trece în starea de activare alarma.
  • ARMARE – Sistemul se afla în asteptare, afisând "ARMAT", cu led-ul de control aprins si verificând semnalele de la senzori. Prin apasarea butonului de panica „P” se trece în starea de activare alarma.
  • ASTEPTARE COD – Sistemul a primit semnal activ de la senzori si asteapta un timp t2 introducerea codului pentru dezarmare de la tastatura. Aceasta este o stare intermediara folosita pentru cursivitatea diagramei. Codul introdus trebuie sa fie corect si urmat de tasta „*”. Prin apasarea butonului de panica „P” se trece în starea de activare alarma.
  • ACTIVARE ALARMA – În cazul în care codul introdus nu a fost corect (numarul de încercari consecutive este 3) sau nu a fost introdus nici un cod în durata prestabilita, sistemul porneste alarma (buzzer), afiseaza "ALERTA" si, dupa caz, în urma verificarii senzorilor, locul în care s-a produs întreruperea semnalului: "USA 1", "USA 2" sau "FEREASTRA". Led-ul de control pâlpâie.
  • CONFIGURARE – Sistemul ofera posibilitatea schimbarii codului de 4 cifre prestabilit. Afiseaza "CONFIGURARE". Led-ul de control e stins. Prin apasarea tastei „#” se revine în starea de stand-by, iar prin apasarea tastei „*” se trece la schimbarea efectiva a codului. Prin apasarea butonului de panica „P” se trece în starea de activare alarma.
  • COD NOU – Sistemul asteapta primirea noilor cifre ale codului, afisând "INTRODUCETI COD NOU". Dupa introducerea de la tastatura a acestora, daca se apasa tasta „*” se trece în starea de schimbare efectuata. Daca se apasa oricând tasta „#”, se revine în starea de configurare fara a schimba codul. Prin apasarea butonului de panica „P” se trece în starea de activare alarma.
  • SCHIMBARE EFECTUATA – Sistemul efectueaza schimbarea codului vechi cu cel nou si afiseaza "SCHIMBARE EFECTUATA". Prin apasarea tastei „#” se revine în starea de configurare. Prin apasarea butonului de panica „P” se trece în starea de activare alarma.

Schema structurala: